Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

5 jednostavnih koraka do savršeno čistog doma

Ako ste jedna od onih osoba koje čiste dom sezonski, evo popisa najboljih savjeta za takvu radnu akciju. Neki od njih, doduše, iziskuju poprilično vremena, ali neka vas to ne obeshrabri – na kraju će vaš dom zablistati kao nikad prije!

Ako ste jedna od onih osoba koje čiste dom sezonski, evo popisa najboljih savjeta za takvu radnu akciju. Neki od njih, doduše, iziskuju poprilično vremena, ali neka vas to ne obeshrabri – na kraju će vaš dom zablistati kao nikad prije!


1. Dohvatite ljestve i krenite u osvajanje gornjih polica i ladica

Mnogi odgađaju čišćenje teže dostupnih dijelova namještaja poput gornjih polica i ladica. Ako im se posvetite bar nekoliko puta godišnje čišćenje prašine nakupljene na tim dijelovima i neće biti toliko neugodno.

Uostalom, iako to možda ne primjećujete (iz jednostavnog razloga jer je ta prašina sakrivena od vašeg pogleda), prljavština nakupljena na gornjim policama i ladicama onečišćuje zrak u kojem živite. Također, kad ste već na ljestvama, ne zaboravite peruškom počistiti paučinu koja se s vremenom uhvatila na gornjim uglovima zidova i po stropu.

2. Usisavanje i bacanje nepotrebnih stvari

Ako vas zanima kako temeljito očistiti kuću, onda nikako ne smijete zaboraviti na najvažniji dio čišćenja doma – usisavanje. Prvo se riješite svih nepotrebnih predmeta koji se nalaze uokolo, a zatim upalite svoj usisavač i bacite se na posao!

Nemojte zaboraviti pomaknuti naslonjače i kaučeve te usisati i iza njih. Ako imate tepih, spustite četkicu na dnu usisavača i dobro njome prođite kroz tepih.

3. Neka tvoja kuhinja i kupaona zablistaju kao nove

Veoma je važno da radna površina vaše kuhinje bude čista. Također, vrijeme je da detaljno počistite kuhinjske pločice. Jednom kad ih se očisti od svih mrlja i masnoća iznenadit će vas njihov novostečeni sjaj.

Isto vrijedi i za kupaonske pločice! Nakon što vaša kupaonica zasja u novom ruhu ne preostaje vam ništa drugo nego da se riješite i bakterija u umivaoniku, kadi i wc školjci.

4. Riješite se prljavštine na roletama i zavjesama

Kada ste posljednji put očistili svoje rolete od prašine i prljavštine? Ako dugo razmišljate o odgovoru na ovo pitanje onda je baš pravi trenutak da ih opet očistite. Ako imate zavjese vrijeme je da ih ubacite u perilicu za rublje, odnosno da ih odnesete na kemijsko čišćenje. Ako se ipak nisu uspjele toliko zaprljati, barem ih otresite kako u sljedećih nekoliko mjeseci ne bi potamnile od nakupljene prašine.

5. Završni radovi – pranje prozora

Rano ujutro dok vas miluju tople sunčeve zrake odradite i jednu malu tjelovježbu koju ćemo nazvati “pranje prozora”. Osim fizičke aktivnosti, na kraju ćete moći uživati i u pogledu kroz savršeno čiste prozore. Prilikom pranja prozora nemojte zaboraviti očistiti i prozorske okvire te utore u kojima se zna skupiti dosta prljavštine.