Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

6 koraka do tip-top kuće

Održavanje kuće čistom uz kućne ljubimce, djecu i obaveze ponekad se čini kao unaprijed izgubljena bitka. Iako vam ponekad dođe da si počupate svu kosu s glave kada primijetite blatnjave pseće šape na svom čistom tepihu ili vas jako nervira to što nikako ne možete natjerati djecu da pospreme iza sebe – ne paničarite.

Ove jednostavne navike pomoći će vam da kuću pomoću jednostavnih dnevnih aktivnosti održavate u zadovoljavajućem stanju.

 

1. Očistite šape svoga psa

Psi ne mogu skinuti cipele kada ulaze u kuću iz jednostavnog razloga, njihove cipele su njihove šape! Nakon šetnje ili dana provedenog na otvorenome psi u kuću unose brojne prljave tvari. Ako to želite izbjeći, savjetujemo vam da pripremite stari ručnik kojeg ćete držati kod ulaza u svoju kuću ili stan. Svaki put kada puštate psa u kuću najprije mu očistite šape.

2. Naviknite djecu da sudjeluju u pospremanju

Možda vam se čini nemogućim natjerati djecu da svoju sobu drže urednom, ali ipak pokušajte. Uvedite dnevne inspekcije sobe nakon kojih, ako je soba uredna, mogu uslijediti i male nagrade u obliku gledanja crtića, šetnje ili čokolade. Ili jednostavno pretvorite čišćenje u zabavnu aktivnost u kojoj sudjeluje cijela obitelj.

3. Izujte cipele na ulazu

Nije vaš pas jedini koja mora paziti kako ulazi u kuću. Ako imate naviku prošetati cijelom kućom u cipelama, bilo bi pametno da je se riješite. Samim time nećete imati dodatnog posla oko čišćenja blata i mokrih otisaka s podova i tepiha. Potaknite i druge ukućane da naprave isto jer će vam to mjesečno uštedjeti sate i sate posla.

4. Nabavite biljke

Osim što svojom ljepotom krase dom, biljke su i prirodni osvježivač zraka. Naime, znanstvenici su otkrili da biljke mogu apsorbirati toksične spojeve, kao što su, recimo, pesticidi.

5. Držite prozore otvorenima

Dnevne temperature zraka znaju se popeti i preko 30 °C stoga će biti najbolje da pripazite na protok zraka u svom domu. Ostavite prozore otvorenima rano ujutro i navečer. Dopustite svježem zraku da ispuni prostor. Ako želite, možete staviti neki mirisni cvijet kraj prozora i ugodni cvjetni miris ubrzo će preplaviti prostoriju.

6. Napravite raspored čišćenja

Napravite popis zadataka koje morate obaviti. Ako napravite popis, lakše će vam biti organizirati si dan, a primijetit ćete i da je super osjećaj prekrižiti sve zadatke s popisa i uživati u dobro obavljenom poslu.