Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Proljetno čišćenje: 5 koraka do blistavog stana

Ako ste jedna od onih osoba koja odgađa sezonsko čišćenje, sada je idealan trenutak za to. Donosimo vam nekoliko odličnih savjeta koji će pomoći uspješnoj provedbi takve radne akcije. Neki od njih, doduše, iziskuju poprilično vremena, ali neka vas to ne obeshrabri jer vaš će dom na kraju zablistati kao nov.

1. Dohvatite ljestve i krenite u osvajanje gornjih polica i ladica

Mnogi odgađaju čišćenje teže dostupnih dijelova namještaja poput gornjih polica i ladica. Ukoliko im se posvetite samo jednom godišnje, svakako ćete provesti dosta vremena čisteći, ali i probirući nepotrebne predmete kojih se želite riješiti. Kad ste već gore, ne zaboravite peruškom ukloniti paučinu koja se s vremenom uhvatila na gornjim uglovima zidova i po stropu.

2. Obračunajte se s prljavštinom na roletama i zavjesama

Sjećate li se kada su posljednji put rolete temeljito očišćene od prašine i prljavštine? Ne? E, onda je došao pravi trenutak da se obračunate s tom prljavštinom. Imate li dovoljno vremena, možete oprati i zavjese ili ih pak odnijeti na kemijsko čišćenje. Ako se ipak nisu uspjele toliko zaprljati, barem ih dobro protresite kako u sljedećih nekoliko mjeseci ne bi potamnile od nakupljene prašine.

3. Svježe ruho za stari tepih ili kauč

Pomaknite namještaj i usisajte prašinu koja se nakupila ispod njega. Ako imate tepih, iskoristite ovu priliku i dobro ga počistite. Tepihu je potreban barem jedan tretman godišnje koji će mu povratiti svjež izgled.

4. Istjerajte grinje iz svog kreveta

Prekrivači, madraci i jastuci svakodnevno skupljaju prašinu, znoj i slinu što može izazvati nimalo poželjne situacije dok spavamo. Pobrinite se da najmanje jednom godišnje temeljito očistite krevet od grinja i ostalih grozota koje vrebaju u ležaju.

5. Pranje prozora: savršena kombinacija

Pranje prozora može biti opuštajući posao, a ujedno i jednostavna tjelovježba. Naposljetku, kad završite s poslom možeš uživati u savršenom pogledu kroz blistavo čiste prozore. Ne zaboravite prilikom pranja prozora očistiti i prozorske okvire te utore u kojima se zna skupiti dosta prljavštine.